Home disciplines Lidmaatschap Accomodatie Bestuur Agenda Links
Login
 Ledeninlog V2
 


 
RabenhauptDisciplines
Bij onze vereniging worden de volgende disciplines geschoten in verenigingsverband.
- Luchtpistool afstand 10 meter;
- Kleinkaliber  pistool (KKP);  
- Grootkaliber pistool (GKP);
- Luchtgeweer afstand 10 meter;
- Kleinkaliber geweer (KKG);
- Grootkaliber geweer (GKG).

Alle wedstrijden waarvan de leden van Rabenhaupt mee doen zoals clubcompetitie, open wedstrijden, afdelings-, districts-, en landelijke kampioenschappen worden geschoten op een kartonnen schietschijf met een waardering van 1 t/m 10.
Tijdens het schieten op de verenigingsavond is er doorgaans voldoende tijd. Van tijdsdruk is dan ook geen sprake. Je kunt dus per schot alle rust nemen om met zoveel mogelijk zekerheid op een 10 de trekker over te halen. Binnen onze club competitie is er voor de gevorderde schutter de mogelijkheid om tijdsdruk als extra dimensie toe te voegen aan het spelelement. Het is dan zaak binnen een beperkte tijd beheerst ťťn of meerdere schoten te lossen. Bij deze discipline gaat het nog steeds om geconcentreerd en doelgericht schieten. Van een beetje in het wilde weg schieten is nooit sprake, en op de Rabenhaupt banen ook zeker niet toegestaan. Kenmerken van de clubcompetitie zijn dat het de eigen drang naar verbetering stimuleert en dat het een goede training is voor eventuele wedstrijden.


OfficiŽle wedstrijden


Alle officiŽle wedstrijden worden verschoten onder tijdslimieten. Dat kan gaan van 60 schoten in 75 minuten statisch tot aan 5 schoten in 4 seconden dynamisch. Het
klein- of grootkalibergeweer kunnen we ook nog onder verdelen in de staande -, knielende - en liggende houding. Voor vuurpistolen geldt dat er doorgaans staand wordt geschoten, en heel af en toe knielend. Alle wedstrijden van pistool worden enkelhandig geschoten.

Het schieten van officiŽle wedstrijden is zeker geen verplichting maar je wordt door de vereniging wel gestimuleerd om hier aan deel te nemen.  In Nederland worden alle uitslagen van officiŽle wedstrijden die door de diverse verenigingen zijn georganiseerd centraal door de KNSA verzameld. Ook houdt de KNSA de diverse  districts- en nationale records bij.
Alle wedstrijden samen vormen de landelijke competitie. Aan wedstrijden meedoen is ook met name leuk en ontspannend, je komt bij diverse verenigingen waardoor je ook al snel buiten je eigen vereniging het schietsportwereldje leert kennen.

Er zijn ook niet-officiŽle disciplines die geschoten kunnen worden binnen onze vereniging zoals het schieten op (omvallende) staalplaten of bowlingpins. Uiteindelijk is de vereniging er ook voor ontspanning en vermaak, waarbij geldt dat de veiligheid nooit in het geding mag komen.


Uitleg clubcompetitie en wedstrijden


Onderstaand volgt een omschrijving van de clubcompetitie en van enkele wedstrijden, die door een aantal van onze leden regelmatig worden geschoten.

- Clubcompetitie
De clubcompetitie kan met zowel lucht- als met kleinkaliber wapens worden verschoten.
Oefenserie is onbeperkt.

1e wedstrijdserie 5 schoten geen tijdslimiet
2e wedstrijdserie 5 schoten geen tijdslimiet
3e wedstrijdserie 5 schoten geen tijdslimiet
4e wedstrijdserie 5 schoten geen tijdslimiet
5e wedstrijdserie 5 schoten geen tijdslimiet
6e wedstrijdserie 5 schoten geen tijdslimiet
totaal aantal wedstrijdschoten 30
Om in het eindklassement voor te komen moet er minimaal 20 keer per jaar deelgenomen zijn aan de clubcompetitie.

- Sportpistool
Deze discipline kan zowel met klein- als met grootkaliber worden geschoten.
1e oefenserie precisie  5 schoten, afstand 25 meter, staand richtend op 1 kaart in
     5 minuten.
1e wedstrijdserie precisie 10 schoten, afstand 25 meter, staand richtend op 1 kaart in
    10 minuten
2e wedstrijdserie precisie
3e wedstrijdserie precisie
2e oefenserie duel  5 schoten, afstand 25 meter, staand richtend op 1 kaart die 7 seconden
     weg is en daarna 3 seconden in beeld is. In deze 3 seconden moet worden
     aangelegd, gericht en geschoten. Hierna wordt er weer 7 seconden
     afgelegd.
4e wedstrijdserie duel 10 schoten, afstand 25 meter, staand richtend op 1 kaart die 7 seconden
     weg is en daarna 3 seconden in beeld is. In deze 3 seconden moet worden
     aangelegd, gericht en geschoten. Hierna wordt er weer 7 seconden afgelegd.
5e wedstrijdserie duel
6e wedstrijdserie duel
Totaal aantal wedstrijdschoten 60

- Militair pistool
Deze discipline wordt geschoten met een pistool of revolver met een kaliber tussen .32 (7,62 mm) en .45 (11,66 mm) centraalvuur. Mondingsremmen, optische richtmiddelen, speciale trekkers en extra gewichten zijn niet toegestaan. De minimum trekkerdruk is 1360 gram. Een verstelbare kolf is niet toegestaan. Wapens uitsluitend ingericht voor het verschieten van wadcutter munitie zijn niet toegestaan. Wadcuttermunitie is toegestaan, Magnum munitie niet. Er worden maximaal 6 patronen geladen.

Geschoten wordt op de militair pistoolschijf ringen van 10 tot 6. De afmetingen van de schijf zijn: 76 cm hoog en 45 cm breed. De 10-ring is 10 x 15 cm groot.

Het wapen wordt met 1 hand vastgehouden.
De schietdiscipline (KNSA Militair Pistool) bestaat uit 24 wedstrijdschoten, verdeeld in 4 series van 6 schoten.

  • De eerste serie wordt geschoten van een afstand van 25 meter. Houding: staand. Er worden 6 schoten gelost op 1 schijf binnen een tijdsduur van 3 minuten.
  • De tweede serie wordt geschoten van een afstand van 20 meter. Houding: staand. Er worden 6 schoten gelost op 1 schijf binnen een tijdsduur van 15 seconden.
  • De derde serie wordt geschoten van een afstand van 20 meter. Houding: geknield. Er worden 6 schoten gelost op 2 schijven (3 schoten per schijf) binnen een tijdsduur van 12 seconden.
  • De vierde serie wordt geschoten van een afstand van 15 meter. Houding: staand. Er worden 6 schoten gelost op 3 schijven (2 schoten per schijf) binnen een tijdsduur van 9 seconden.

Voorafgaand aan de wedstrijdseries wordt een proefserie verschoten gelijk aan de eerste serie

- Luchtpistool
uitleg volgt.

- Standaardpistool
uitleg volgt

- Olympisch sportpistool
uitleg volgt

- KKP 10 meter
uitleg volgt